28 Ağustos 2009 Cuma

Minik Prehistorik Kabuklar En Eski Moda Trendi!!!

Morokko'da yapilan kazi calismalarinda 80 000 yil oncesine ait sus esyasi olarak kullanilmis denizel kabuklar kesfedildi. Bu kabuklar 80.000 yil once insanlarin periyodik olarak sus esyasi kullandigini ve dusuncelerini sembolize ettigini gosteriyor. Bu kabuklar daha once bulunmus ve 110.000 yil oncesine tarihlendirilen Cezayir, Israil, Guney Afrika ve diger Morokko buluntulari ile cok benzer. Arkeolojik kanitlar, bu kabuklarin en eski bireysel sus aksesuarlari oldugunu kanitliyor. Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) dergisinin bu haftaki sayisinda henuz online olarak yayinlanan makalede bin yillar sonra modern kulturu olusturacak ilk sofistike adimlarin haberlerini veriyor. 
Arastirma ekibi 25 denizel kabuklu boncugu 70.000 ile 85.000 yillar arasina tarihlendiriyor. Bu calisma EUROCORES (European Science Foundation, Origin of Man, Language and Languages programinin bir parcasi) projesi kapsaminda gerceklesiyor. Kabuklar insan tarafindan islenmis, delik acilmis ve ozellikle cesitli renklerde olanlar kullanilmis ve kimileri de boyanmis. 
Bulunan kabuklarin buyuk bir bolumu, neredeyse hepsi tek bir kabuklu cinsine ait: Nassarius. Bu kabuklular bolgenin bir cok lokalitesidne bulunan ortak sus esyalari, ve hala kimi bolgelerde guncel sus esyasi olarak kullanilmakta. Tamami ile o gunden bu gune paylasip kulturel olarak aktarilan en eski mode trendi. Bazi lokalitelere ise tasinarak goturulmus. Insanlar deniz kenarina giderek toplamislar ve dagitmislar. Deniz kenarinda yasayan insanlar ile ic bolgelerde yasayan insanlar arasinda kulturel paylasimin bir nesnesi olmus bu boncuklar. Francesco d'Errico bu boncuklarin aksesuar olarak kullanilmasinin sofistike bir bilinc ile kucuk kabuklarin sembolleserek kodlandigini gosterdigini soyledi. Arastirmacilara gore, boncuk yapimi basit bir dekorasyon ya da aksesuar degil,  nesnelerin sembolize edilerek kodlanmasi ise ayni zamanda ortak paylasilan dil kodlarinin da olusturuldugunu gosteriyor. Ayrica bu boncuklarin yarattigi moda trendi ayni zamanda organize kulturler arasi bag ve paylasimi yarattigini da vurgulaniyor. Bu durum daha gelismis ve kompleklesmis dusun sisteminin ve Afrika'dan dunayaya dagilan insanligin ivedilik ile sofistike bir kulturu nasil gelistirdiginin isareti. 
d'Errico, insanlik tarihinde bireysel aksesuar kullaniminin ilk kanitlarinin en cok ilgi uyandiran kulturel deneyimler oldugunu soyledi ve sus esyalarinin kullaniminin ve paylasiminin sadece nesnelerin degil ayni zamanda "anlamlarin" da tasinmasi anlamina geldigini soylerek devam etti. Sus esyasi ve aksesuar, senin biyolojik olmayan daha cok ironik ve metaforik sosyal bir imajini ve anlamini bir digerine tasiyor. 

Daha Fazla bilig icin:http://www.pubmedcentral.nih.gov/picrender.fcgi?artid=1891266&blobtype=pdf&tool=pmcentrez 
doi: 10.1073/pnas.0703877104.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

INSANIN EVRIMI-YORUM