29 Ağustos 2009 Cumartesi

Homo floresiensis'in Insan Evrimindeki Yeri Tartisildi. Online Izleyebilirsiniz!!! Kacirmayin!!!!


Arkadasim Kambiz Kamrani'nin blogunu okurken (www.anthropology.net) ilginc bir habere rastladim. Aslinda bu konferansin olacagini biliyordum ancak bir bicimde takip edemedim. Simdi gecen Nisan ayinda gerceklestirilen bu konferans online olarak ineternete verildi sakin kacirmayin, burdan ulasabilirisiniz !!! Sayfayi actiginiz zaman asagi bolumde 2009 Human Evolution Leakey Syposium linkine tiklayiniz. Bu konferans hakkinda biraz bilgi vermek istiyorum. Bu arada izledikten sorna detayli yazacagim ancak konu disindan olanlar icin biraz bahsetmek istiyorum.
7. Human Evolution Syposium (Insan Evrimi Sempozyumu) 21 Nisan 2009'da gerceklestirildi. Bu sempozyumun konusu ise bir suredir gundemi isgal eden Hobbit adi ile bildigimiz Homo floresiensis turunun insan evrimindeki yeri oldu. Homo floresiensis tartismali bir tur cunku Endonezya'da Flores adasinda kesfedildiler ve yaklasik olarak 18,000 ile 90,000 yillari arasina tarihlendirildiler. Bu turun kafatasi hacmi o donem yasamis Homo sapiens ve Neanderthal insanin 1/3 buyuklugunde. Homo erectus ve Australopithecus arasi morfolojik ozellikler tasiyor. Antropologlar gunumze bu kadar yakin bir donemde boyle ilginc bir turun bulunmasini saskinlik ile karsiladilar. Bu nedenle sempozyumun konusunu isgal etti. Stoney Brook'da gerceklestirilen sempozyumda Richard Leakey gibi unlu antropologlar yer aldi.
Richard Leakey'in yonettigi oturumda Homo floresiensisi kesfeden ve bilimsel calismasini yapan arastirmacilar ile diger sempozyum uyeleri arasinda bilimsel konusmalar ve tartismalar gerceklesti.
William Jungers, "Homo florisensisi kabul etmek demek paleoanthropolojinin derst kitaplarini yeniden yazmak demektir" dedi. Florida State Univeristesinden Dean Falk, Homo floresiensisin bir tur oldugunu ve kafatasi kucuklugunun mikrosefali hastaligindan kaynaklanmadigini ve bu turun Homo erectusun bir kucuk formu olmadigini belirtti. Falk sunumunda H. floresiensis, Homo habilis ve Australopithecuslar ile atasal bir iliskisinin olabilecegini vurguladi.
Online videoyu kacirmayin, bu adresten ulasabilirsiniz: https://tlt.stonybrook.edu/webcast/Pages/default.aspx

Iyi seyirler :)

1 yorum:

  1. verdiğin bilgiler teşekkürler, gözüm bloğunuzun üzerinde...

    YanıtlaSil

INSANIN EVRIMI-YORUM