28 Ağustos 2009 Cuma

Guneydogu Asya'da Erken Modern Insanlarin Ilk Magarasi!!!


Journal of Quaternary Science dergisinin son sayisinda Malezya'da kesfedilmis Niah Great Magarasi'ndan C14 metodu ile yapilan yeni tarihlendirmenin ve bu degisimin yeni etkileri ile ilgili onemli bir makale yayinlandi. Makale ile iligili bilgi vermeye gecmeden once Niah Great Magarasi'nin onemi hakkinda biraz yazmanin degerli oalcagi kanaatindeyim.  Bilindigi gibi guneydogu Asya/Sunda bolgesi erken modern insanin dagiliminin anlasilabilmesi icin cok onemlidir cunku bu bolge Asya'dan Avusturalya'ya olan goc rotasinin belirlenmesinde cok onemli bir rol oynamistir. Bu goc rotasini ve erken modern insanin aktivitesini gosteren en onemli alan Malezya'nin Sarawak bolgesindeki Niah Great Magarasi'dir.
Bu magara ilk olarak 1950 ve 1960'li yillarda Tom ve Barbara Harisson tarafindan arastirilmaya baslandi, daha sonra 2006 yilindan itibaren Niah Cave Project kapsaminda Graeme Barker ve ekibi tarafindan tekrar arastirilmaya baslandi. Calismalar sonucunda magara tabakalarinda buyuk ve kucuk faunal fosiller, balik, denizel kabuklular, bocek kalintilari, kus tuyu kalintilari, sac kalintilari, polen, diatomlar, tas aletler, odun komuru, yemis ve meyve parcalari kesfedildi. Bu kesifler Pleistosen ve Holosen boyunca Guney Asya' da bu magarada yasayan insanlarin iklimsel ve cevresel degisimlere nasil cevap verdiklerini ve uyum sagladiklarini gosteriyor.
Niah Great Magarasinda erken modern insana ait bir kafatasi Harrison'lar tarafindan 1958 yilinda bir kafatasi (Deep Skull) kesfedildi. Bu kafatasi donemin erken modern insan morfolojisinin ve davranislarinin anlasilabilmesi icin cok onemli. Ancak, yeni yayinlanan bu makalenin amaci daha cok magara buluntulari hakkinda degil, tarihlendirmesi hakkinda. Harrison'lar bu magaranin tarihlendirmesi net bir stratigrafik kesiti alamadan C14 metodu ile 25-20 bin yil oncesine atfetmislerdi. Ancak yapilan yeni kazi calsimalari sonucu daha detayli bir stratigrafik kesit cikarildi ve C14 analizleri daha eskiyi 45 bin yil onceisni isaret ediyor. Boylece Niah Great  magarasinin yeni yasi 45 bin olarak degistirildi.


Daha cok bilgi icin: Radiocarbon dating of charcoal from tropical sequences: results from the Niah Great Cave, Sarawak, and their broad implications
Journal of Quaternary Science (2009) 24(2) 189-197
doi: 10.1002/jgs.1197

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

INSANIN EVRIMI-YORUM