23 Ağustos 2009 Pazar

Avrupali Neanderthaller ve Modern Insanlarin dietleri icin Isotopic kanitlar

Trinkaus ve Richard tarafindan PNAS dergisinin son sayisinda yayinlanan makalenin Avrupali modern insanin ve neanderthallerin izotopik analizler yardimi ile beslenme bicimlerinin aydinlatilmasindan olusuyor. Izotopik analizler yasam boyunca canlinin beslendigi protein kaynaklari hakkinda bilig veriyor ve buna gore Avrupali neanderthaller yaklasik 120 000 ve 37 000 yillari arasinda kalan zaman diliminde benzer bir beslenme bicimine sahipti. Yapilan analizler Neanderthallerin protein ihtiyaclarini cogunlukla buyuk otcul hayvanlardan sagladiklarini isaret ediyor. Buna zit olarak,  yaklasik 40 000 ve 27 000 yillari arasinda yasamis olan modern insanlarin fosilleri uzerinde yapilan analizler daha genis izotopik degerler veriyor ve bu bireylerin daha cok denizel ve tatlisu besin kaynaklarini kullandiklarini gosteriyor. Avrupa'da direk olarak modern insana atfedilen en eski lokalite (40 000 yil) Oase 1'dan izotopik analizler sonucu elde edilen veriler cok yuksek nitrojen iceriyor, bu da bu insanlarin daha cok tatlisu besinlerini tukettigini kanitliyor. 40 000 yil oncesine tarihlendirilen Oase 1 lokalitesi ayni zamanda Neanderthallerin yokolus surecine de yakin yani en son Neanderthallere taniklik etmis bir lokalite ve bu calisma iki farkli grup arasindaki degisen beslenme davranisini aydinlatmasi acisinda cok onemli. 

Izotopik analizler prehistorik insanlarin beslenme bicimlerinin ve adaptasyonlarinin aydinlatilmasi icin cok onemli. Karbon ve nitrojen eriskin insan kemiklerinde sabit bir izotop oranina sahiptir ve bu oran yillar boyunca bireyin tukettigi proteinlerin besin kaynaklarini isaret eder. Boylece prehistorik turlerin yasamlari boyunca daha cok hangi besinlerini tuketiklerini anlayabiliriz. Bu calisma Neanderthallerin protein kaynagi olarak buyuk otcullari turkettiklerini cagdasi olarak yasayan modern insanlarin ise daha cok denizel ve tatlisu canlilari ile beslendiklerini ileri suruyor. Bu sonuc ayni zamanda modern insanin balik ve benzeri su urunlerini avlayabilecek yetenekte oldugunun kaniti. Ancak izotopik veriler bu iki insan turunun genel olarak benzer bir diyeti paylastigini yani protein ihtiyaclarini hayvanlardan sagladiklarini gosteriyor. Detay olarak modern sapiensler proteinlerini su urunlerinden kazanabilme yetenegini edinmisken Neanderthaller bundan yoksundu. Bu da modern insanin atalarinin hayatta kalabilmede daha yetenekli oldugunun isareti. 

Kaynak: Isotopic evidence for the diets of European Neanderthals and early modern humans

Michael P. Richards(a, b) and Erik Trinkaus(c)
(a)Department of Human Evolution, Max-Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Deutscher Platz 6, D-04103 Leipzig, Germany;  
(b)Department of Anthropology, University of British Columbia, Vancouver, British Columbia V6T 1Z1, Canada; and
(c)Department of Anthropology, Campus Box 1114, Washington University, St. Louis, MO 63130

http://www.pnas.org%02cgi%02doi%0210.1073%02pnas.0903821106

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

INSANIN EVRIMI-YORUM