Arkadasim Kambiz Kamrani , molekuler genetik ile ilgili yeni cikan makaleleri benden daha iyi takip eder. Bu nedenle zaman zaman onun blogunu okurum ve Kambiz ilginc haberler bulmakta hayli iyidir. BMC Genetics'de cikan yeni bir yayin hayli ilginc. Yayinin henuz abstract ve sonuc kismi mevcut, tamaminin daha sonra verilecegi belirtiliyor.
Arastirmacilar, etnik etkilesmelerin insanlar arasi genetik degisimleri nasil etkilediklerini ve Orta Asya gruplarinin kokenlerini anlamak icin yayinlanmis verilerle birlikte Orta Asya'dan topladiklari genetik verileri analiz ettiler. Buna gore arastirmacilar, farkli iki dili konusan iki buyuk Orta Asya populasyonlarinda (Turkic ve Indio-Iranian), etnik gruplar arasi, ayni etnik grubun farkli populasyonlari arasi ve birkac populasyonun Y kromozomal ve mitokondriyal genetik farkliliklarini karsilastirdilar.
Calismalarinin sonucu, Y kromozomlarinin farkli etnik gruplar arasi degiskenliginin ayni etnik grubun farkli populasyonlarinin kendi icindeki degiskenlikten daha az oldugu ortaya cikti. Daha acik olarak iki farkli dili konusan etnik gruplarin Y kromozom farkliligi, bir etnik grubun kendi icindeki populasyonlar arasi farkliliktan daha az oldugu anlasildi. Bununla birlikte ayni etnik gruba ait populasyonlar arasi Y kromozomun genetik farklilik analizleri bu etnik grubun minimum yasi ile ilgili bilgiler veriyor. Bu degerler, bu iki buyuk gurp icin verilen tarihsel degerlerden onemli olcude farkli. Bu durum, etnik gruplarin ortak genetik ozelliklere gore degil sosyal kurgulara gore bicimlendigini gosteriyor. Bu nedenle bu farkli iki buyuk grup arasindaki genetik farkliliklar, gruplarin kendi icindeki genetik farklardan daha az.
Gordugunuz gibi genetik calismalar bugune kadar kutsal bildigimiz etnik kimlik ve kultur gibi tarihi degerlerimizin aslinda birer sosyal kurgu oldugunu gosteriyor. Yani kendi etnik kimliginize dahil oldugunu dusundugunuz is arkadasiniz, komusunuz, ya da en yakin arkadasiniz ile aranizdaki genetik fark, sizinle etnisite, kimlik, kultur, orf, adet gibi hicbir ortak yani olmayan biri ile aranizdaki genetik farktan daha fazla, yani ummadiginiz farkli bir dili konusan gruba, genetik olarak kendi dilinizi konustugunuz gruptan daha yakin olabilirsiniz. O nedenle kendi dilinizi konusmayan "oteki" gruba iyi niyetle bakmalisiniz zira siz de genetik olarak o gruba kendi dilinizi konustugunuz gruptan daha yakin olabilirsiniz!
Bu tur calismalar da etnik kimlik, dil, din ve millet gibi sosyal kurgularin toplumlar arasi kutsal farkliliklar olmamasi gerektigini gosteriyor, yazili tarih gordugunuz gibi kan baginin ya da genetik birligin degil sosyal kurgularin urunu, genetik olarak kimin kime benzedigini ancak genetikcilerin bilecegini unutmamak lazim.
Makalenin tamami yayinlaninca daha fazla bilgi edinebilecegiz.
Reference: Evelyne Heyer, Patricia Balaresque, Mark A Jobling, Lluis Quintana-Murci, Raphaelle Chaix, Laure Segurel, Almaz Aldashev and Tanya Hegay.Genetic diversity and the emergence of ethnic groups in Central Asia. BMC Genetics, 2009; (in press)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
INSANIN EVRIMI-YORUM