25 Eylül 2009 Cuma

Darwin Ne Zaman bir Neandertal ile Karsilasti?


Science dergisinin son sayisinda Michael Balter'in yazisi Darwin'in o donem bir Neandertal fosili ile karsilasip karsilasmadigi hakkinda. Bildiginiz gibi Darwin 1859'da yazdigi On The Origin of Species (Turlerin Kokeni) kitabinda insan evriminden hic bahsetmez ta ki 1871'de yainladigi Descent of Man (Insanin Tureyisi) eserine kadar. Bununla birlikte ilk Neandertal kafatasi 1848 yilinda Gibraltar ve Almanya'da Neander Vadisi'nde kesfedildi. Darwin bu fosiller ile karsilasti mi? Gibraltar Muzesi'nden biyolog ve bilim tarihcisi Alex Menez'in yaptigi sunum Darwin'in bir Neandertal fosili ile karsilasip karsilasmadigi gizemini aydinlatiyor. Micheal Balter tarafindan Science dergisinde yayinlanan yazi Alex Menez'in sunumunu degerlendiriyor.

Gibraltar, Neandertal fosilleri icin onemli bir magara bolgesi. Bu magaralarda ilk Neandertal fosiline 1848 yilinda rastlaniyor. Bugune kadar bircok Neandertal fosili bu magaralarda kesfedildi. Bu nedenle Gibraltar Muzesi'nde her birkac yilda bir Nenadertallerin evrimleri hakkinda konferanslar duzenleniyor ve bilim insanlari sunumlar yapiyorlar.
Bu yil gerceklestirilen sunumlardan birisi hayli ilginc. Bu sunum,  Gibraltar'da bulunan ilk Nenadertal fosili ile darwin arasindaki baglantiyi irdeledi. Menez, Darwin'in Gibraltar neandertal kafatasi ile uzun zaman boyunca ilgilendigini isaret ediyor. Darwin bu kafatasini uzun sure gormemesine ragmen fosili bir insan atasi olarak tanimliyor.
Gibraltar Neandertal kafatasi ile olarak Eylul 1864 yilinda Buyuk Britanya'da sergileniyor, Darwin bu sergiye gitmek istemesine ragmen hastaligi nedeniyle gidemiyor. Ancak, arkadasi jeolog Charles Lyell ve antropolog Hugh Falconer bu kafatasi fosilini onun gorebilmesi icin o siralar kaldigi gorumcesinin evine getiriyorlar. Darwin'in bu kafatasi fosilini gordukten sonra tepkilerini 1 Eylul 1864 yilinda yakin arkadasi botanikci Joseph Hooker'a yazar ve "Falconer bu muhtesem Gibraltar kafatasini bana getirdi." der. Menez sunumunda "Darwin'in bu kafatasini elleri arasinda tuttugunu, ve masif kas kemerlerinin gunumuz insanlarinin cogundan ne kadar farkli oldugunu kendi gozleri ile gordugunu hayal edebiliriz" diyor.
Bununla birlikte, Darwin'in bu kafatasini inceldikten sonra goruselerinin neler oldugu cok net bir bicimde bilinmiyor. Ancak Descent of Man (Insanin Tureyisi) adli eserinde insanin evrimseleserek varoldugunu kesin bir bicimde ileri surdugunu biliyoruz. Gibraltar kafatasi ile ilgili dusuncelerini belirtmiyor ve bunu asla ogrenemeyecegiz. Arastirmacilar, bunun nedeninin Darwin'in spekulasyondan uzak durma isteginden kaynaklandigini dusunuyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

INSANIN EVRIMI-YORUM