5 Mayıs 2015 Salı

Richard ve Meave Leakey Helsinki'de!

Merhaba aradaşlar, paleoantropoloji kariyerimin dönüm noktalarından birini yaşıyorum. Öğrencilik yıllarım boyunca neredeyse insan evrimi ile ilgili bütün yayınlarda ismini duyduğum Leakey ailesi ile tanışma fırsatı buluyorum. Aslında buna benzer bir deneyimi, yani paleoantropolojinin yaşayan diğer efsanelerinden biri olan Tim White ile daha önce tanışma ve arazide birlikte çalışma şansına hatta bir seferinde insan atası (Australopithecus anamensis) fosili keşfetme ayrıcalığı da elde ettim. Bir paleontolog daha ne ister! Çok yakında bana Kenya yolları da göründü.

Richard Leakey inanılmaz bir geçmişe sahip. Sadece Kenya pasaportu var. Avrupa'ya şengen vizesi ile geliyor. Dünyaca tanınmış olduğu için elbette giriş çıkışlarında herhangi bir sorun yok. Babası Louise ve annesi Mary Leakey tarafından alaylı yetiştirilmiş bir paleoantropolog. Aslında liseden terk, resmi bir master ya da doktora çalışması yok, ancak dünyanın en prestijli üniversiteleri tarafından birçok doktora ünvanı ile onurlandırılmış. Bütün yaşamını bu bilime adamış ve Leakey gibi paleoantropolijinin kraliyet ailesinden gelen biri için sanırım resmi bir doktoraya da gerek yok. Daha önceden biliyordum ancak uçak kazasında bacaklarının her ikisini de diz kısmından itibaren kaybetmiş olması ve protez bacaklar üzerinde yürümesi beni biraz etkiledi. Bugün öğle yemeğinde biraz kazayı anlattı, ayrıca Mikael de biraz bahsetti. Kenya'da arazi incelemesi yaptığı küçük  bir uçak, yeterli yakıt olmadığından uçağın yakıtı hava da bitiyor ve düşüyor. Richard bunun bir sabotaj olduğunu düşünüyor, ama kanıtlanamamış. Richard politik olarak da çok aktif biri, özellikle yaban hayatı koruma alanında, bu nedenle uzun zamandır fil dişi avcılarının ve yaban hayatı düşmanlarının da hedefinde.

Doktora danışmanım Mikael Fortelius bugune kadar Avrasya memeli fosilleri ve onların Neojen dönem boyunca meydana gelen iklimsel ve diğer çevresel değişimlere olan evrimsel tepkilerini ve adaptasyonlarını çalışıyordu. Bu konuda çok önemli bilimsel çalışmalar üretti. Açıkçası beni onunla doktora çalışması yapmaya motive eden gerekçeler arasında özellikle memeli fosilleri üzerindeki anatomik-morfolojik karakterlerin çevresel değişimlerle olan fonksiyonel ilişkilerini öğrenme isteğim oldu. Mikael bu yöntemi ekomorfoloji ya da ekometri olarak isimlendiriyor. Şimdi aynı yaklaşımı Afrika fosil memelileri üzerinde uygulayarak özellikle insan evrimi bakımından çıktılarını araştırmak istiyor. Bu nedenle ilk iletişim ve ortaklık kurulacak merkez Turkana Havzası Enstitüsü yani Leakey ailesi oldu. Benim doktora çalışmam da özellikle Geç Miyosen yani 11 ve 5 milyon yıllar arasında kalan zaman diliminde Avrasya ve Doğu Afrika memeli faunaları arasındaki olası etkileşimleri ve değişimleri anlamak, özellikle insanın da evrimsel olarak köken aldığı Doğu Afrika memeli faunasnın paleobiyocoğrafik köklerini irdelemek. Doktora çalışmam yakında (umarım) bitiyor, sonuçları sizlerle paylaşacağım.

























Lafı fazla uzatmadan Leakey'lerin bizi ziyaretine dönelim. Richard ve Meave Leakey bugün yani 5.5.2015 tarihinde New York'tan Helsinki'ye ulaştılar. Mikael Fortelius ve ben havaalanından onları aldık ve otele götürdük. Uzun yolculuk yormuş onları. Richard bacaklarından dolayı biraz yavaş hareket ediyor, ayrıca normal otomobillere de bacaklarından dolayı eğilemediği için binemiyor. Bu nedenle Mikael ile yerden biraz yüksek bir araç bulmamız gerekli diye kara kara düşünürken aklıma Helsinki'de uzun yıllardır yaşayan Riyat Akalan dostuma sormak geldi,  hemen yardımcı oldu sağolsun ve Audi Quattro Q5 aracını kullanmamız için verdi. Beni de gerek Mikael'e gerekse de Leakey'lere karşı çok onure etmiş oldu. Burdan Riyat'a tekrar sonsuz teşekkürler. Leakey'ler eşyalarını otele yerleştirdikten hemen sonra basın toplantısına geçtik. Helsinki'nin ileri gelen gazete ve basın kuruluşlarından gazetecilerle yakşlaşık bir saat kadar bir toplantı yaptık. Leakey'lerin buraya gelişini finansal olarak karşılayan Finnish Cultural Foundation'dan gelen görevliye daha fazla zaman ayırdı Richard. Gazeteciler ayrıldıktan sonra oğlen yemeğine geçtik, Richard ve Meave çok yorgunlardı, yemeğin arından onları otele bıraktık ve günü bu şekilde bitirdik. Yarın büyük gün, Richard son 50 yılı içeren çalışmalarının tarihini özetleyecek, ondan bu tarihi dinlemek çok zevkli ve heyecanlı olacak. Yarın konuşmanın özetini yazacağım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

INSANIN EVRIMI-YORUM